Coaching van startende leraren

Coaching van startende leraren

februari 8, 2021 0 Door buikspieroefenin

Wanneer leerkrachten net afgestudeerd zijn, hebben ze nood aan sturing en begeleiding. Coaching van leerkrachten is een van de belangrijkste factoren waar een overheid in moet investeren. De uitval bij beginnende leerkrachten is groot. Het beroep is dan ook niet zo rooskleurig als buitenstaanders altijd denken. Leerkracht zijn betekent veel meer dan veel vakantie en een goed loon. Wanneer iemand kiest voor de baan van leerkracht, is dat iets dat ze goed in hun achterhoofd moeten houden! Mensen die kiezen voor het beroep van leerkracht omwille van die redenen, houden het onmogelijk vol. Door startende leerkrachten goed te coachen en bij te staan tijdens de eerste maanden of zelfs jaren van hun onderwijsloopbaan, hou je mensen aan boord.

Coaching als houvast

Een leerkracht leert nooit zoveel als in de eerste jaren van het werkend leven in het onderwijs. Hoeveel stages er ook zijn tijdens de opleiding, een stage kan nooit de onzekerheid opvangen die elke beginnende leerkracht voelt. Wanneer beginnende leerkrachten niet gestuurd en begeleid worden in die eerste jaren, is het alsof ze voor de leeuwen gegooid worden. Er komen heel veel onzekerheden naar boven. Zo’n eerste oudercontacten, hoe doe je dat? Hoe reageer je wanneer kinderen je zonder respect behandelen? Wat doe je wanneer een collega je foutieve informatie doorspeelt? En hoe pak je het aan wanneer ouders met vervelende vragen of opmerkingen komen? Een coach is op zulke momenten de houvast van elke starter.

Groeien in het leerkracht-zijn

De coach heeft nog meer functies dan enkel het ondersteunen van de leerkracht. Zo kan een coach ook aantonen welke nascholingen interessant zijn om te volgen. Of een coach kan mee deelnemen aan oudergesprekken. Of aan de hand van co-teaching meedraaien in de klas om op die manier zijn technieken te delen met de startende leerkracht. Door samen te doen, leert de startende leerkracht heel veel skills om het nadien zonder ondersteuning helemaal zelf te doen. En dat is het doel van elke coach: zichzelf uiteindelijk overbodig maken.