Wandelen in de natuur voor je fysieke en mentale gezondheid 

Wandelen in de natuur voor je fysieke en mentale gezondheid 

maart 1, 2021 0 Door buikspieroefenin

Dat wandelen in de natuur gezond is, staat buiten kijf. Het liefst wandelen we allemaal minimaal 30 minuten per dag voor een gezonde levensstijl. Zeker nu, in een tijd waarin we veel thuiswerken, is een wandeling in de natuur extra aan te raden. De natuur heeft namelijk een helende werking voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.  

Frisse lucht  

Wandelen in de natuur is een van de weinige mogelijkheden om toegang te krijgen tot échte frisse lucht. Natuurlijk maken we allemaal wel eens een ommetje en halen we in de wijk even een ‘frisse neus’, maar wil je je gezondheid daadwerkelijk bevorderen dan is het belangrijk om echt de natuur in te gaan voor je wandeling. De verse lucht in de natuur, zoals een park of een bos, bevat namelijk veel meer zuurstof, wat je nodig hebt voor de organen en cellen in je lichaam. Maar ook je zintuigen worden op een positieve manier geprikkeld. Denk maar aan alle geuren van de bomen, en het gekraak van bladeren en takjes.  

Mentale gezondheid  

Niet alleen je fysieke, maar ook je mentale gezondheid gaat er sterk op vooruit als je regelmatig in de natuur wandelt. De beweging heeft een positief effect op je hersenen. Dit effect is in een bosrijke omgeving veel sterker dan wanneer je langs kantoren wandelt. Zo blijkt uit onderzoek dat minstens twintig minuten in de natuur doorbrengen je stresshormoon aanzienlijk verlaagt.  

Gesprekken voeren 

Wil je alles uit je wandeling in de natuur halen? Dan is dit een mooi moment om de juiste gesprekspartner mee te nemen voor een goed gesprek. Dit kan met een goede vriend, een collega, of bijvoorbeeld tijdens wandelcoaching zijn. Een wandelcoach is vooral aan te raden wanneer je al een tijdje met mentale klachten rondloopt. Met coaching in de natuur heb je namelijk alle voordelen in één: de beweging, de frisse lucht, een betere mentale gezondheid én uiteindelijk bespaar je tijd. Een natuurcoach brengt je lichaam en geest weer met elkaar in verbinding.