Wat is endometriose en wat doe je eraan?

Wat is endometriose en wat doe je eraan?

maart 2, 2021 0 Door buikspieroefenin

De laatste tijd hoor je steeds vaker over vrouwen met endometriose, maar wat is het eigenlijk precies? Het is een ziekte die alleen bij vrouwen voorkomt, waarbij stukjes van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terechtkomen. Daar kunnen ze gaan groeien door invloed van hormonen, en veel buikpijn veroorzaken. Veel meisjes of vrouwen merken er helemaal niets van, maar er zijn er genoeg mer hevige klachten, voornamelijk wanneer ze ongesteld zijn. Endometriose is niet te genezen, maar met alternatieve geneeswijzen kun je de klachten wel een heel stuk verminderen.

Wat te doen bij endometriose?

Weet jij dat je last hebt van endometriose? Dan is het zaak dat je je hormonen zo snel mogelijk in balans brengt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, maar ook met diverse alternatieve geneeswijzen. Bowen therapie bijvoorbeeld, verlicht bewezen de klachten bij endometriose. Met zachte grepen en bewegingen over spieren wordt het lichaam aangezet om in balans te komen en zichzelf te helen. Het is dus niet de therapeut die het lichaam geneest, maar het lichaam zelf. Doordat alles beter werkt komt ook je hormoonstelsen in evenwicht, waardoor je minder last hebt van de klachten en symptomen die bij deze ziekte horen.

Kan acupressuur ook werken?

Een andere alternatieve geneeswijze die bij endometriose voor verlichting kan zorgen is acupressuur. Dit is net wat anders dan acupunctuur, want er gaan geen naaldjes de huid in. De punten die ook bij acupunctuur worden behandelt worden echter wel gebruikt. De therapeut masseert deze en oefent een bepaalde druk op deze punten uit, waardoor de energiebanen in je lijf beter gaan stromen. Dit merk je aan verschillende dingen. Je krijgt meer energie, voelt je fitter en tegelijkertijd meer otnspannen. Ook je hormoonhuishouding verbetert, wat op zijn beurt effect heeft op de symptomen van deze ziekte. Zowel Bowen therapie als Acupressuur worden in veel gevallen (deels) door je zorgverzekering vergoed. Informeer even bij jouw verzekeraar of dat het geval is.